Lawati FB SMKTLawati FB Kami

AKTIVITI KOKURIKULUM

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

September 2018 :

PROGRAM  MEMASAK BUBUR ASYURA


TARIKH : 21 September 2018 (Jumaat)

TEMPAT : Surau SMK Temerloh

PENGLIBATAN : Kerjasama PIBG, Persatuan Pendidikan Islam dan unit kokurikulum

Hari Asyura merupakan salah satu hari yang diraikan oleh umat Islam. Asyura berasal daripada perkataan Arab asyara yang bermaksud sepuluh. Ini disebabkan hari Asyura adalah hari yang kesepuluh di dalam kalendar Islam iaitu pada 10 Muharram. Oleh itu, pihak sekolah tidak ketinggalan untuk meraikan hari asyura bersama pelajar-pelajar.

Program ini dilaksanakan atas kerjasama pihak PIBG, Persatuan Pendidikan Islam dan unit kokurikulum. Bagi melancarkan program ini, jawatankuasa majlis memasak asyura meminta bantuan pelajar dari tingkatan 4 Zuhal dan  4 Musytari untuk membantu guru dalam menyediakan bahan-bahan dan memasak bubur asyura. Bubur asyura yang siap dimasak telah dibahagikan kepada semua warga SMKT seebelum tamat waktu persekolahan. Semoga majlis seperti ini dapat dilaksanakan lagi pada tahun-tahun akan datang bagi mengeratkan ukwah silaturrahim antara guru dan pelajar malah mengekalkan tradisi umat Islam dalam memperingati Nabi Muhammad s.a.w. 


Ikatan ukwah terjalin antara guru dan pelajar

 

 

MAJLIS PENUTUPAN BULAN KEMERDEKAAN 2018_SAYANGI MALAYSIAKU


TARIKH : 14 September 2018

TEMPAT : Dataran Perhimpunan SMK Temerloh

PENGLIBATAN : Semua warga sekolah

 

SAYANGI MALAYSIAKU merupakan tema bulan kemerdekaan yang ke-61 bagi tahun 2018. Pada 14 September, pihak sekolah telah mengadakan sambutan penutupan bulan kemerdekaan bagi tahun 2018. Majlis ini dikelolai sepenuhnya oleh guru tingkatan 6 dan dibantu oleh jawatankuasa yang telah dilantik dan pelajar. Tujuan majlis ini diadakan adalah untuk meraikan bulan kemerdekaan dan sambutan hari Malaysia pada 16 September 2018. Disamping itu, majlis ini dilaksanakan bagi memupuk semangat patriotisme sayang akan negara, semangat hidup berbilang kaum dan menghargai jasa tokoh-tokoh negara.

Sepanjang sebulan selepas pelancaran bulan kemerdekaan, pelbagai aktiviti telah dilaksanakan untuk memeriahkan bulan kemerdekaan di peringkat sekolah dengan penglibatan semua murid antaranya ialah menghias kelas bertemakan merdeka dengan menggunakan barang-barang kitar semula, pertandingan melukis poster, pertandingan kuiz oleh Kelab Sejarah dan sebagainya. Diharapkan agar, pihak sekolah akan sentiasa meraikan bulan kemerdekaan dengan lebih banyak aktiviti yang melibatkan kerjasama antara pelajar-pelajar itu sendiri dan program dikelolai sepenuhnya oleh pelajar-pelajar untuk melatih mereka  merancang dan melaksanakan sesuatu program besar di sekolah.

Barisan wira wirawati PKBM sebagai simbolik pejuang tanah air (kawad kaki)


Barisan koir tingkatan 6 (Bahtera Merdeka & Keranamu Malaysia)

 

GIMIK : Pelepasan burung sebagai simbolik kebebasan

Pejuang barisan hadapan SMKT (Nadi SMKT)

 

Program: Steam Challange Kolej Matrikulasi KPM Kebangsaan 2018 (kategori sekolah) 

Tarikh : 5 - 7 September 2018

Lokasi: Kolej Matrikulasi Teknikal (Kejuruteraan) Pahang, Bandar Tun Abd Razak Jengka, Pahang.

Projek : M-BOX 

Guru Pengiring : En Adzuan Fahmi Ahmed dan En. Abbas Abdul Jalil.     

Murid membuat viva Projek M-BOX

Murid membuat penerangan kepada juri pertandingan

 Hasil projek M-box dalam masa dua minggu 

Last Updated on Tuesday, 30 October 2018 00:25

SENARAI ALUMNI TERDAFTAR

Hubungi Kami

Login Editor

Login Editor Berdaftar Sahaja.Mengubahsuai artikel

Editor Web

    

    

   

  

Code Kami

 

Pautan

  

    

Free business joomla templates